Bild/Konst/Fotoböcker

Diamanter av eld

En berättelse om konstnärsfamiljen Ekwall på Romanö

Strand, Lars-Erik

Bokpresentation

Diamanter av eld är en berättelse om drömmar och hur drömmar kan bli sanna. Den börjar i mitten av 1800-talet på gården Gransbo utanför Tranås. I en syskonskara på 13 barn kommer Emma och Knut Ekwall att bli betydande konstnärer. Knut bor en tid i Tyskland och gifter sig med operasångerskan Theresia Burkowitz-Pönitz. De får sex barn innan de flyttar till Sverige och bosätter sig på den lilla ön Romanö utanför Tranås. Där föds deras sjunde barn, Runa.
 Familjen bor och är verksamma under många år på ön tillsammans med en lärare och tre hushållerskor. Theresias pappa, violinisten Heinrich Pönitz, bor också med familjen och alla barnen får en gedigen estetisk utbildning. När barnen växer upp bildar familjen en ensemble som turnerar i hela Norden och får lysande kritik. Från att ha varit en öde ö har Romanö förvandlats till en kulturell mötesplats. Familjen kommer få stor betydelse för Tranås kulturliv under lång tid framöver, och än idag är Tranås känd som Musikstaden.
Emma flyttar till Stockholm. Hennes begåvning väcker stor uppmärksamhet på Konstakademin. Hon lever ett betydligt mer tillbakadraget och stillsamt liv än sin bror. Fjärran från drömmar om ära och berömmelse bor hon väldigt enkelt tillsammans med sin syster Hilma. Här utvecklar hon ett ömsint konstnärskap i en bildvärld fylld av blommor, frukter och barn. Emma och Knut Ekwall kompletterar varandra och tillsammans skapar de något unikt i svensk konsthistoria.

Omslagets framsida: "Romanäs" av Knut Ekwall (privat ägo)

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-321-1
Format 210 x 270 mm
Inbindning Trådbundet kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2022
Upplaga 1
Antal sidor 218
Relaterade artiklar

Curt Clemens

Strand, Lars-Erik

I skuggan av en trasig barndom

Strand, Lars-Erik

Möten

Strand, Lars-Erik