Samhälle/Politik

Vi kom inte bara för att säga hej

Jönestam, Helmi

Bokpresentation

Den svenska invandrardebatten startade på allvar i Sverige genom en artikel i DN 1964, skriven av journalisten och debattören David Schwarz. Han var svåger till Helmi Jönestam, och drygt femtio år senare gör hon en integrationsresa för att se vad som hänt efter alla åren. Är vi bättre på integration idag? Hur ser våra eventuella tillkortakommanden ut? Var hittar vi exempel på framgångsrika integrationsprojekt?
 Helmi Jönestam besöker platser i Sverige och samtalar med både inrikes och utrikes födda personer. Med tanke på våra tiggande EU-migranter åker hon också till Rumänien för att studera integreringen av romerna där. Den bild av integration som växer fram i boken, kompletteras genom litteraturstudier, mejlkontakter med initierade personer och minnesfragment av samtal med svågern David Schwarz.
 Boken ger många intressanta perspektiv på integration. En småländsk rektor ser sina elever som färgglada pusselbitar som alla passar in i integreringspusslet. I ett långt kapitel synas språkets roll för en framgångsrik integration. I ett annat granskas arbetsmarknaden för de utlandsfödda.
 När vi ställs inför nya situationer kan vi ta emot dem på olika sätt: som en möjlighet, ett hot eller en utmaning. Som läsare blir det till slut svårt att komma ifrån frågan: Hur väljer jag att se på integreringen av dem som får en fristad i Sverige?

Omslagsbild: Linn Nordström

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-129-3
Format A5(148x210mm)
Inbindning trådbunden kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2015
Upplaga 1
Antal sidor 287 s
Relaterade artiklar

I Tjeboksary har träden vita strumpor

Jönestam, Helmi

Möjligheternas tid

Jönestam, Helmi redaktör

Värden och vägar utan slut

Jönestam, Helmi