Samhälle/Politik

En lång väg till integration

Rugumaho, Benoît

Bokpresentation

Det finns ingen större sorg i världen än förlusten av sitt hemland.”  Euripide, från år 431 f. kr.,

En lång väg till integration, är självbiografisk, skriven i Sverige; ett land som, enligt många människor, kallas Europas paradis.
Benoît Rugumaho har inte valt att bo i Sverige. Sverige, har som svar på begäran av FN:s flyktingorgan UNHCR accepterat och beviljat honom och hans familj permanent uppehållstillstånd. Som politisk flykting med flyktingstatusförklaring har han inte rätt att besöka sitt hemland, och har alltså inget annat val än att integrera sig i det svenska samhället. Den långa vägen till integration har inte varit lätt.
En lång väg till integration är en bok om livets mening. Livet på alla nivåer där gott och ont går hand i hand. Om att ha modet att möta prövningar och frestelser. Om att stå emot omoraliskt beteende i det moderna samhället, där rasism är en del. Problemen i exil för en politisk flykting leder även till tankar och sätt att återvända till hemlandet. Detta trots att regimen i hemlandet, på grund av författarens fortsatta politiska engagemang i exil, med hjälp av spioner infiltrerat familjens liv här i Sverige.
Boken är en fortsättning på författarens första bok Blodbadet på rwandiska flyktingar i Zaire: vittnesmålen från den överlevande.

”Boken rekommenderas till alla som vill lära sig mer om hur Sverige kan upplevas av en intellektuell person som hamnat här som kvotflykting. Min förhoppning är att det kan bidra till att vårt samhälle blir bättre på att ta vara på och respektera varje människas värdighet och ger möjlighet till var och en att utvecklas till sin fulla potential.”
(Gudrun Brunegård)
Oppositionsråd (KD), landstinget Kalmar län

Benoît Rugumaho är född 1966 i Rwanda. Sedan 1998 är han kvotflykting i Sverige där han fortsatt fortsätta sin högskoleutbildning. Fil. kandidatexamen i språk och afrikansk litteratur vid Rwandas nationella universitet, fil. magisterexamen i franska vid Linköpings universitet, Master of education/lärarexamen och lärarelegitimation vid Linköpings universitet, betyg i etnicitet och internationell migration vid Linköpings universitet, FN-kunskap vid Linköpings universitet. Har även läst engelska och statsvetenskap/political science vid Mittuniversitetet. Expert på Rwanda, Benoît kämpar för enhet, försoning och fred i Rwanda. Han är emot alla former av orättvisa, uteslutning, utanförskap, falskhet, lögn, själviskhet och straffrihet. Svårigheter och lidande under flykten lärde honom om människovärde och människosyn i utsatta situationer. Den gyllene regeln är hans motto.

 

En Alibertabok.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-091-3
Format A5(148x210mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2015
Upplaga 1
Antal sidor 202 s