Våra böcker

Ondskans tid

Makthunger och girighet - frihet och rättvisa

Andersson, Bo

Bokpresentation

Kampen mellan diktatur och demokrati, mellan den ena sidans makthunger och girighet och den andra sidans längtan efter frihet och rättvisa, är evig. Accepterad balans mellan dessa storheter har eftersträvats genom historien. Obalanser har skapat missnöje, oro, kaos och uppror. Extremism och totalitarianism har tagit plats på arenan, och rasismen har frodats.
 Extremismens företrädare förser sig med myter, väljer enkla lösningar på komplicerade problem och använder lögnen som redskap i sin mobilisering av folket. Även i västerländska demokratier pågår en radikalisering, en högervridning. Allt maktfullkomligare regimer etableras. I Italien ser vi en renässans för Mussolini och i Sverige har det näst största riksdagspartiet sina rötter i nazismen.
 Vetenskapliga rön ifrågasätts av högerextremisterna idag, och populistisk inställsamhet får möta medborgare och väljare. Undfallenhet kännetecknar reaktionerna från näringslivet och de granskande makthavarna (medierna), och staters avsteg från demokratins värden blir allt flera.
 Särskilt utsatta grupper i Sverige idag är invandrare, muslimer, judar och samer. Det talas om återvandring av invandrare och muslimer, och judar och samer påstås inte vara svenskar. Med gummiparagrafer i lagstiftningen är vidare högerstyret på väg att skapa en värld, där godtycket regerar.

Bo Andersson är professor emeritus i historiedidaktik, docent i historia, f.d. föreståndare och vetenskaplig ledare för National Centre for Democratic Values Studies, samtliga vid Göteborgs universitet, samt för närvarande även professor i utbildningsvetenskap vid Strömstad Akademi. Tidigare forskning avser demokratifrågor i vid mening alltifrån svenska folkrörelser och minoriteter till revolutioner, folkmord och ekonomiskt samarbete.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-352-5
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2023
Upplaga 1
Antal sidor 271
Relaterade artiklar

I "brännvinskungen" Lars Olsson Smiths tidevarv

Andersson, Bo

I skuggan av en brännvinskagge

Andersson, Bo

Vi och Dom

Andersson, Bo