Historia/Lokalhistoria

Örskär

-Tragedin på den förtrollade ön-

Andersson, Östen

Bokpresentation

Örskär är en vacker enslig ö i södra Bottenhavet utanför Upplands norra kust. Fri och med en fantastiskt vacker blomrik natur, men också med den säregna ytterskärgårdens hårda klimat med vindpinade tallar, kala klippor och lågt växande buskar och träd.
Många fängslades av ön och flyttade dit ut. Kärleken blomstrade, man trivdes med varandra, barn föddes. Men de hårda villkoren slog tillbaka på ett brutalt sätt. Juldagen 1877 drunknade 15 av öns bofasta när deras skötbåt gick under på väg hem från julottan. Nio barn förlorade båda föräldrarna, tre blev faderslösa. Kvinnor och män drunk­nade i det nollgradiga vattnet mellan Örskär och Gräsö. Livet på Örskär blev aldrig detsamma.
Östen Andersson berättar om olyckan och hur det senare gick för de föräldralösa barnen Han beskriver även öns historia, dess befolkning och bebyggelse. Innehållet bygger på intervjuer, arkiverade dokument och utdrag ur kyrkböcker.

Östen Andersson har tidigare givit ut böckerna I gränslandet till Gräsö kungsgård och Fjärdingsman i skärgården som båda bygger på intervjuer och arkiverade dokument.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-86129-67-5
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2011
Upplaga 1, tilltryck mars 2020
Antal sidor 224 s
Relaterade artiklar

De sista fiskarbarnen

Andersson, Östen

Fjärdingsman i skärgården

Andersson, Östen

Gräsö historia

Andersson, Östen

I gränslandet till Gräsö Kungsgård

Andersson, Östen